Забележителности

Бастиони на вярата били църквите и манастирите. До наши дни е достигнала само църквата "Възнесение Господне". В Ахтопол има още няколко църкви построени в по-късно време. Черквата Свети Пантелеймон е построена през 1911 г., след Преображенското въстание.

Църква ВЪЗНЕСЕНИЕ ГОСПОДНЕ, Ахтопол.

Църквата Възнесение Господне е изградена в източната част на града до стръмен морски бряг. Точната година на построяване не е известна. На олтара е отбелязана дата – 1796. Църквата Възнесение господне е еднокорабна. Стените са с дебелина около 90 см, иззидани от ломен камък с широки измазани с  хоросан фуги.

Два реда дървени пояси опасват сградата. Покривът е четирискатен, с надвесена стреха. Двата малки прозореца не са достатъчни за осигуряване на светлина, затова тя прониква и от покрива чрез четири пирамидални отвора. Горното осветление (характерно за някои стари странджански къщи), се среща за пръв път тук запазено добре като конструктивна и архитектурна форма.

Крепост Агатопол

Крепостта Агатопол е строена е от траки, гърци, римляни. Българи и византийци продължават с доизграждането и поддръжката. Крепостта Агатопол се е издигала на висок скалист полуостров. Крепостната стена е описана от много пътешественици и е опасвала града, като го е отделяла от сушата.

Останките от крепостта Агатопол са внушителни. На места места достигат до 3 – 4 метра. През 1971 год. крепостта Агатопол е обявена за паметник на културата.

Галерия

Провери наличности
Дата на пристигане

Дата на тръгванеАхтопол 19°C